Efficacy of nutritional talks in the prevention of anemia in children (6 to 36 months of age) from a health center in Chiclayo, Peru

Eficacia de charlas nutricionales en la prevención de anemia en niños (6 a 36 meses de edad) de un centro de salud en Chiclayo, Perú

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25176/RFMH.v23i1.5302

Keywords:

Anemia, applied nutrition programs, infant nutritional physiological phenomena, infant care

Abstract

Introduction: There is a high prevalence of anemia in Peruvian children. Objective: To evaluate the efficacy of nutritional talks at a health center in Chiclayo in reducing and preventing anemia in children from 6 to 36 months of age. Methods: Descriptive cross-sectional study. We studied 78 children cared for in a primary health care center. Information from growth evaluations was extracted from a database generated by the center. We recorded the hemoglobin level (close to the date of the intervention and in subsequent controls ≥1 month later), we also collected information from the participants and care. Results: 41 children (52.57%) participated in the nutritional talk, no significant differences being observed with the group that did not participate. We observed a higher frequency of anemia in the group that did not participate in the nutritional talk (23.03%) with respect to the one that did participate (0%), a significant difference in time was evident between Hb evaluations (p <0.001) and the indication of micronutrients (p <0.001) for both groups. Despite this, there was no significant difference between the initial and final Hb values. The groups with anemia were studied, showing a longer time between evaluations and a lower indication of micronutrients with a significant difference of p <0.001 and p = 0.030 respectively. Conclusion: Children whose parents participated in nutritional talks had less anemia. This suggests that nutritional talks could help prevent anemia.

Key words: Anemia, nutrition programs, infant nutrition, infant care

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ministerio de Salud. Plan Nacional para la reducción y control de la anemia Materno Infantil y la Desnutrición Crónica Infantil en el Perú: 2017-2021. Lima, Perú: MINSA; 2017.

Reyes S, Contreras A, Oyola M. Anemia y desnutrición infantil en zonas rurales: impacto de una intervención integral a nivel comunitario. Rev investig Altoandin. 2019; 21(3): 205-214.

Zavaleta N. Anemia infantil: retos y oportunidades al 2021. Rev Peru Med Exp Salud Pública. 2017;34(4):588.

Roman C, Pardo M, Cornejo J, Andrade D. Prevalencia de anemia en niños del proyecto EquiDar de la región de Azuay-Ecuador. Rev Cuba Pediatría. 2018; 90(4):e360

Instituto Nacional de Estadística e Informática. Perú: Indicadores de Resultados de los Programas Presupuestales, Primer Semestre 2019. Lima: Instituto Nacional de Estadística e Informática; 2019.

Arroyo-Laguna J. Hacia un Perú sin anemia. Rev Peru Med Exp Salud Publica. octubre de 2017;34(4):586-7.

Dirección General de Seguimiento y Evaluación – Ministerio de desarrollo e inclusión social. Reporte Regional De Indicadores Sociales Del Departamento De Lambayeque. Lambayeque, Perú: MINSA; Octubre, 2019

Mesa de Concentraciones para la Lucha Contra la Pobreza – Región Lambayeque. Lambayeque a 30 años de la aprobación de la convención sobre los derechos del niño. Lambayeque, Perú: MCLCP; Noviembre, 2019

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Grupo de Educación Nutricional y de Sensibilización del Consumidor. La importancia de la Educación Nutricional. Roma: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura; 2011.

Mönckeberg F. Prevención del daño: impacto económico y social. Rev. Chil. Nutr. 2014; 41(2):181-90.

Yang F, Wang C, Yang H, Yang H, Yang S, Yu T, et al. Effectiveness of a large-scale health and nutritional education program on anemia in children younger than 5 years in Shifang, a heavily damaged area of Wenchuan earthquake. Asia Pac J Public Health. 2015;27(2):NP2167-76

Roy S, Jolly S, Shafique S, Fuchs G, Mahmud Z, Chakraborty B, et al. Prevention of malnutrition among young children in rural Bangladesh by a food-health-care educational intervention: a randomized, controlled trial. Food Nutr Bull. 2007;28(4):375-83.

Cisneros R, Baldi G, Yon D, Arboleda M, Callao R, Benavente M, et al. Intervención educativa en prevención de la anemia y desnutrición en Pachacutec - Perú. Perú: PMA Perú; 2008

Villar L, Lázaro L. Sesiones demostrativas de preparación de alimentos para población materno infantil. Lima: Ministerio de Salud. Instituto Nacional de Salud; 2013. Documento Técnico 2013.

Rodríguez-García M, Corrales I, García M, Rodríguez C, Algas L. Efectividad de estrategia educativa sobre anemia ferropénica para familiares de niños menores de 2 años. Biotecnia; 2018. XX (1): 27–31.

Sevilla R, Zalles L, Chevalier P, Parent G, Erostegui C, Serrano E. Estrategia multidimensional comunitaria integral en desnutrición crónica. Gac Med Bol. 2019; 42(1): 38-46.

Mansilla J, Whittembury A, Chuquimbalqui R, Laguna M, Guerra V, Agüero Y, et al. Modelo para mejorar la anemia y cuidado infantil en un ámbito rural del Perú. Rev Panam Salud Pública. 2017; 41:e112.

Ministerio de Salud. Norma técnica – manejo terapéutico y preventivo de la anemia en niños, adolescentes, mujeres gestantes y puérperas. Lima, Perú: MINSA; 2017.

Pavo MR, Muñoz M, Baro M. Anemia en la edad pediátrica. Act Pediatr Aten Prim. 2016; 9(4):149-55.

Sociedad Argentina de Hematología. Guía de Diagnóstico y Tratamiento. Buenos Aires: Sociedad Argentina de Hematología; 2019. http://www.sah.org.ar/guias_hematolo_2019.asp

Ureta Jurado R, Cuellar Canales MC, Escobar Quispe Y. Efectividad de una intervención educativa “cuidado infantil” en la adherencia al tratamiento de anemia en niños (as) de 6 a 23 meses en hogares rurales en una región del trapecio andino del Perú. gnosiswisdom [Internet]. 2022 [citado 1 de diciembre de 2022];2(3):02-10. DOI: https://doi.org/10.54556/gnosiswisdom.v2i3.39

Cruz RE, Carbajal I, Mauricio Alza S, Lozada-Urbano MF. Educación alimentaria como estrategia para la reducción de la anemia en ocho regiones del Perú - 2020. Rev. Inv. UNW [Internet]. 25 de febrero de 2022 [citado 1 de diciembre de 2022];11(1):a0003. DOI: https://doi.org/10.37768/unw.rinv.11.01.a0003

Francke P, Acosta G, Francke P, Acosta G. Impacto del programa de alimentación escolar Qali Warma sobre la anemia y la desnutrición crónica infantil. Apuntes. junio de 2021;48(88):151-90. DOI: http://dx.doi.org/10.21678/apuntes.88.1228

Céspedes-Ayala Asunta. Factores asociados a la anemia infantil. Caso: Ex Micro Red de Salud San Bartolo. Perú. Salud y Vida [Internet]. 2022 Jun [citado 1 de diciembre de 2022]; 6(11):14-24. DOI: https://doi.org/10.35381/s.v.v6i11.1583

Al-kassab-Córdova Ali, Méndez-Guerra Carolina, Robles-Valcarcel Pamela. Factores sociodemográficos y nutricionales asociados a anemia en niños de 1 a 5 años en Perú. Rev. chil. nutr. [Internet]. 2020 Dic [citado 1 de diciembre de 2022] ; 47( 6 ): 925-932. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000600925.

Published

2023-02-07

How to Cite

Silva Fiestas, J. E., Diaz Silva, V. ., & Osada Liy, J. . (2023). Efficacy of nutritional talks in the prevention of anemia in children (6 to 36 months of age) from a health center in Chiclayo, Peru: Eficacia de charlas nutricionales en la prevención de anemia en niños (6 a 36 meses de edad) de un centro de salud en Chiclayo, Perú. Revista De La Facultad De Medicina Humana, 23(1). https://doi.org/10.25176/RFMH.v23i1.5302