Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet

Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas

Authors

  • Paula Taboada Universidad de Buenos Aires, Facultad de Medicina. Hospital de Clínicas. Laboratorio de Osteoporosis y Enfermedades Metabólicas Óseas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Buenos Aires, Argentina
  • Marcela Manuzza Universidad de Buenos Aires, Facultad de Medicina, Escuela de Nutrición. Buenos Aires, Argentina
  • Silvina Mastaglia Universidad de Buenos Aires, Facultad de Medicina. Hospital de Clínicas. Laboratorio de Osteoporosis y Enfermedades Metabólicas Óseas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Buenos Aires, Argentina

DOI:

https://doi.org/10.25176/RFMH.v24i1.5764

Keywords:

Plant-based nutrition, sociodemographic characteristics, bone health

Abstract

Objective: To analyze the sociodemographic characteristics and bone health among adult consumers of plant-based diets (PBD). Methods: Individuals aged 18 to 75 were invited to complete a self-administered survey via a digital platform. Results: A total of 1151 participants completed the survey; the majority were women [n=958 (83.2%)], young [age (years): 18-25: 35.8%; 26-35: 39.8%, and 36-45: 17.4%] and single (67.1%). The pattern of PBD consumption was mainly represented by veganism (54.0%), followed by lacto-ovo-vegetarianism (27.7%). The primary reason for their dietary choice was animal welfare (83.5%). Adherence to PBD, based on duration (years), was <1: 12.3%; 1-5: 67.4%; 10-15: 14.8%, and >15: 5.5%.

16% of vegans reported having experienced fractures, and 5.1% reported undergoing bone densitometry. Of these, 88.1% reported normal results, and 11.8% presented osteopenia. No cases of osteoporosis were recorded in the survey. Vitamin B12 was the predominant supplement among PBD consumers (61.4%). Conclusions: PBD consumers constitute a significant minority in our country, predominantly composed of women under 35 years old, with a projected increase in the coming years.

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Author Biographies

Paula Taboada, Universidad de Buenos Aires, Facultad de Medicina. Hospital de Clínicas. Laboratorio de Osteoporosis y Enfermedades Metabólicas Óseas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Buenos Aires, Argentina

Licenciada en nutrición

Marcela Manuzza, Universidad de Buenos Aires, Facultad de Medicina, Escuela de Nutrición. Buenos Aires, Argentina

Licenciada en nutrición

Silvina Mastaglia, Universidad de Buenos Aires, Facultad de Medicina. Hospital de Clínicas. Laboratorio de Osteoporosis y Enfermedades Metabólicas Óseas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Buenos Aires, Argentina

Doctora en Medicina

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Published

2024-04-04 — Updated on 2024-04-14

How to Cite

Taboada, P., Manuzza, M., & Mastaglia, S. (2024). Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas. Revista De La Facultad De Medicina Humana, 24(1). https://doi.org/10.25176/RFMH.v24i1.5764