Transgenic foods: Labelling and its lack of regulation in Peru

Authors

  • Lucero Vilchez Carrera Universidad Ricardo Palma, Lima, Perú

DOI:

https://doi.org/10.31381/iusinkarri.vn7.2023

Keywords:

transgenic foods, biotechnology, biosecurity, genetically modified organisms

Abstract

The so-called Genetically Modified Organisms (GMOs) constitute a true revolution of biotechnology. The nutritional improvements at the genetic level represent the main objective for the production of “transgenic foods”. However, despite the benefits of using these techniques derived from research in cellular and molecular biology, this has not prevented taking into account safety issues related, mainly, to the packaging. Therefore, the present work raises some reflections on the new challenges facing the law before these new foods, specifically, in terms of labeling, based on what is established by international instruments and the experience given in developed countries, to finally provide a legislative initiative able to safeguard the fundamental rights of consumers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Asociación Española de Bioética y Ética Médica, “Informe/ Organismos Modificados Genéticamente en la agricultura y la alimentación”, Cuadernos de Bioética, vol. XVI, No. 1 (2005): 10. Disponible en: http://www.redalyc.org/pdf/875/87512676005.pdf. Revisado el 7/5/2018.

Baltá Arandes, Aleix, Baró Basora, Joan y Blanco Sáiz Víctor, “Alimentos transgénicos: La realidad no siempre supera la ficción”, Curso Académico 2012-2013 (2013): 7. Disponible en: https://ddd.uab.cat/pub/estudis/2012/103201/transgenicos.pdf. Revisado el 7/5/2018.

Bergel, Salvador, “Las variedades transgénicas y el principio de precaución”, Comunicación en Seminario Internacional “Biotecnología y Sociedad”, Facultad de Derecho de la UBA, Argentina, 1999.

Consejo Nacional del Ambiente (CONAM), Marco Estructural Nacional de Bioseguridad del Perú. Disponible en: http://staging.unep.org/biosafety/files/PENBFrepSP.pdf. Revisado el 7/5/2018.

FACCIANO, Luís, “La agricultura transgénica y las regulaciones sobre Bioseguridad en la Argentina y en el orden internacional, Protocolo de Cartagena de 2000”, en III Encuentro de Colegio de Abogados sobre temas de derecho agrario, Rosario, Ed. Nova Tesis, 2002.

Larach, María Angélica, El comercio de los productos transgénicos: el estado del debate internacional, CEPAL, Santiago, 2001.

Montoro Zamora, Ymelda, “La situación de los transgénicos en Perú”, América Latina. La Transgénesis de un Continente. Visión Crítica de una Expansión Descontrolada, 2009, 44. Disponible en : http://socla.co/wp-content/uploads/2014/AmericaLatinala-trasgenesis-de-un-continente.pdf#page=14. Revisado el 7/5/2018.

Pérez, Leonor, “Perú: La agricultura en probeta”, Revista Ideele, no. 221, 2012. Disponible en: http://www.revistaideele.com/ideele/content/la-agricultura-en-probeta. Revisado el 7/5/2018.

Rodríguez Ferri, Elías F. et al., “Los alimentos transgénicos (y organismos manipulados genéticamente)”, Caja España Obra Social, No. 14, 2003:4. Disponible en: http://www.saber.es/web/biblioteca/libros/los-alimentos-transgenicos/los-alimentos-transgenicos.pdf. Revisado el 7/5/2018.

Rojas, Norma, “Todo sobre los cultivos transgénicos en el Perú, entrevista con el Dr. Alexander Grobman”, AgroNegocios Perú. Disponible en: https://agronegociosperu.org/2016/11/24/todo-sobre-los-cultivos-transgenicos-en-el-peru-entrevista-con-el-dr-alexander-grobman/. Revisado el 7/5/2018.

Sánchez Martín, Trinidad, “Plantas transgénicas. Biotecnología y alimentación”, Disponible en: http://www2.uned.es/experto-biotecnologia-alimentos/TrabajosSelecc/TrinidadSanchez.pdf. Revisado el 7/5/2018.

Published

2018-11-11

How to Cite

Vilchez Carrera, L. (2018). Transgenic foods: Labelling and its lack of regulation in Peru. Ius Inkarri, 7(7), 243–250. https://doi.org/10.31381/iusinkarri.vn7.2023

Issue

Section

Research Articles