Comparative analysis between history and tradition «Pan, queso y raspadura» («Bread, cheese and panela») by Ricardo Palma
Keywords:
Tradiciones peruanas (Peruvian traditions), history, historiographic sources, battle of AyacuchoAbstract
In this article, the facts narrated in the tradition «Pan, queso y raspadura», by Ricardo Palma, will be compared with the historiographic sources on the battle of Ayacucho. On the one hand, we have the literary value of the story, which highlights the emotional aspects around the events and national heroes of the battle; and, on the other hand, we have the events of history recorded in different historiographic sources. It is not intended to point out the veracity or falsity of the text of the Bibliotecario Mendigo, but to emphasize its importance as an intimate, loyal, and patriotic description of a historical event, such as the battle of Ayacucho.
References
Astorgano, A. (2018, 2 de septiembre). Agustín Gamarra. Real Academia de la Historia. https://dbe.rah.es/biografias/14082/agustin-gamarra
Bossi, F. (2004, 9 de diciembre). A 180 años de la batalla de Ayacucho. Voltairenet. https://www.voltairenet.org/article123154.html
Castillo, L. J. (2019). Campo de batalla de Ayacucho. Ministerio de Cultura. https://patrimoniomundial.cultura.pe/sites/default/files/li/pdf/8.%20Campo%20de%20Batalla%20de%20Ayacucho%20-%20Esp.pdf
Di Polo, M. (2018, 8 de diciembre). Arengas de Sucre al Ejército Unido antes de la batalla de Ayacucho. Historia y Cultura Venezolana. https://historiaculturavenezolana.wordpress.com/2018/12/08/arengas-de-sucre-al-ejercito-unido-antes-de-la-batalla-de-ayacucho/
López, C. y Aguilar, J. (2014, 28 de julio). Capitulación de Ayacucho. Historia del Perú. https://historiaperuana.pe/periodo-colonial/emancipacion/capitulacion-ayacucho
López, M. A. (1972). La batalla de Ayacucho descrita por Manuel Antonio López. En F. Denegri, A. Nieto y A. Tauro (eds.), Antología de la Independencia del Perú (pp. 551-568). Comisión Nacional del Sesquicentenario de la Independencia del Perú. https://repombd.bnp.gob.pe/bnp/recursos/biblioteca1/HTML/Sesquicentenario/antologia-de-la-independencia-del-peru-324709/643/
Lucerna, M. (2018, 21 de mayo). Antonio José de Sucre y de Alda. Real Academia de la Historia. https://dbe.rah.es/biografias/15018/antonio-jose-de-sucre-y-de-alda
Miller, J. (1829). Memoirs of General Miller: In the Service of the Republic of Peru. Vol. 2. Longman, Rees, Orme, Brown, and Green. https://books.google.com.pe/books?id=FqYOAAAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=es#v=onepage&q&f=false
Moreno, P. (2018, 30 de julio). José María Córdova Muñoz. Real Academia de la Historia. https://dbe.rah.es/biografias/34457/josemaria-cordova-munoz
O’Leary D. F. (1919). Junín y Ayacucho. Editorial América. https://books.google.com.pe/books?id=e-VwAAAAMAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false
Palma, R. (2000). Pan, queso y raspadura. En Tradiciones peruanas. Segunda serie. Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. https://www.cervantesvirtual.com/obra-visor/tradiciones-peruanas-segundaserie--0/html/ff16c636-82b1-11df-acc7-002185ce6064_6.html#I_49_
Sucre, A. J. de (1972). Parte oficial de la batalla de Ayacucho. En F. Denegri, A. Nieto y A. Tauro (eds.), Antología de la Independencia del Perú (pp. 568-572). Comisión Nacional del Sesquicentenario de la Independencia del Perú. https://repombd.bnp.gob.pe/bnp/recursos/biblioteca1/HTML/Sesquicentenario/antologia-de-laindependencia-del-peru-324709/660/
Valdivia J. G. (1874). Memorias sobre las revoluciones de Arequipa desde 1834 hasta 1866. Imprenta de la Opinión Nacional; Mariano Murga. https://books.google.com.pe/books?id=CUEZmAEACAAJ&printsec=frontcover&hl=es&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Villamonte, G. (2018, 7 de septiembre). José Domingo de la Mar y Cortázar. Real Academia de la Historia. https://dbe.rah.es/biografias/15515/jose-domingo-de-la-mar-y
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Dra. Gladys Flores Heredia
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
La revista utiliza una licencia Creative Commons para mostrar a los lectores y usuarios cómo se pueden utilizar los contenidos publicados.
Los contenidos publicados en esta revista están bajo una licencia CC-BY 4.0. Esta licencia permite:
- Compartir, copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato.
- Adaptar, remezclar, transformar y construir a partir del material para cualquier propósito, incluso comercialmente.
Bajo los siguientes términos:
- Atribución. Usted debe dar crédito de manera adecuada, brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.